01. Centrale Halte: het Nutshuis

nutshuis_2502Het Nutshuis is het hart van de Wereldreis. In verschillende ruimten van het Nutshuis, zoals de Bankhal, de Filmkluis en de expositieruimten zullen tijdens de wereldreis allerlei activiteiten plaatsvinden. In het café kunt u even relaxen en een hapje en een drankje nuttigen.

Om 12.30 uur start vanuit het Nutshuis´de Vredesloop 2013´georganiseerd door de stichting Shiwally onder het motto ´Den Haag viert diversiteit´. Klik hier voor meer informatie.

Ook biedt het Nutshuis ruimte aan activiteiten van:

Stichting Ontmoeting met Buitenlandse Vrouwen (OBV) obvlogo
Leer een vreemde taal in een half uur! (Stichting Ontmoeting met Buitenlandse Vrouwen).Het OBV bestaat dit jaar 35 jaar. Wist u dat in deze 35 jaar meer dan 3.000 vrijwilligers Nederlandse les hebben gegeven aan zeker 10.000 buitenlandse vrouwen in Den Haag?

Deze vrouwen krijgen wekelijks Nederlandse les op maat. De lessen zijn een belangrijke opstap naar inburgering, emancipatie en participatie. De workshop ‘Total Physical Response’ (‘Ervaar hoe een migrant Nederlands gaat leren’) laat zien hoe je – met handen en voeten – een taal kan overdragen. Speel met de taal, kom in beweging en doe mee met het OBV!

Platform InterDias   interdias

Platform Inter Dias is het cultuurplatform voor diaspora in Nederland. Dit jaar zetten zij drie belangrijke jaartallen op de kaart: 140 jaar Indiase immigratie, 150 jaar Herdenking Slavernijverleden en 200 jaar Kleurrijk Koninkrijk.
InterDias wenst te informeren, onderwijzen en emanciperen. Elkaar ontmoeten en van elkaar en met elkaar leren is de doelstelling. Meer weten over activiteiten en doelstellingen kijk dan op de website http://www.interdias.org

Vandaag presenteert Platform InterDias de bekende schrijfster Lulu Wang en bijzondere acts in het verlengde van de Nederlandse diaspora. Op het podium brengt Inter Dias twee fantastische acts ten tonele. Harrie Djojowikromo, de wayangpoppenspeler en Theatergroep Surye (de Zon) het verhaal van 140 jaar Indiase immigratie.

Om 12.55 uur houdt Lulu Wang houdt een lezing over de cultuurverschillen tussen Nederland en China als inspiratiebron om succesvolle boeken te schrijven en om zich innerlijk rijk te voelen als immigrant. Haar nieuwe boek “Nederland, wo ai ni’  ‘Nederland, ik hou van jou, kun je persoonlijk laten signeren tijdens de Wereldreis. http://www.luluwang.nl

Om 15.00 uur vertelt Harrie Djojowikromo in de filmkluis vertelt in het Nederlands als dhalang wayanpoppenspeler prachtige verhalen uit Java.  Een van de verhalen speelt zich af in een nieuw opbloeiende koninkrijk als knechten en bazen elkaar respecteren. Zo zijn de Javaanse ‘Jan Klaassen en Katrijn’ voor iedereen begrijpelijk en blijft dit erfgoed bewaard. Voorproefjes vindt u hier en hier

Om 14.30 treedt Theatergroep Surye op. Vroeger…. toen er geen TV, Internet en Facebook bestond… konden mensen niet lezen en schrijven en vertelden zij elkaar verhalen. Wanneer de verhalenverteller in het Indiase dorp Bihar kwam verzamelden de dorpelingen zich bij een kampvuurtje en luisterden zij naar spannende, droevige en mooie verhalen die generatie op generatie werden doorverteld. Theatergroep Surye vertelt op een wervelende moderne wijze het historisch verhaal van 140 jaar Indiase immigratie in een notedop. http://www.surye.nl

Stichting IDHEM (Integratie in Den Haag van Europese Migranten)idhem logo WR 2013
IDHEM staat voor ‘Integratie in Den Haag van Europese Migranten’. In de meeste Slavische talen betekent dit zoiets als ‘ik ga’. Daarmee benadrukt de stichting dat niet alleen zij zelf ‘op weg’ zijn naar een betere integratie, maar dat zij ook een beroep doen op de arbeidsmigranten om  ‘er voor te gaan’.
De stichting richt zich op Midden en Oost Europeanen in Den Haag. Hoewel het de meerderheid hier goed af gaat om een eigen plek te vinden, valt een deel tussen wal en schip. IDHEM stelt zich tot doel om juist deze migranten goed te informeren over hun rechten en plichten en hopen daarmee hun zelfredzaamheid en integratie in Den Haag te bevorderen.

Door middel van spreekuren, onze informatielijn en meerdere voorlichtingsmomenten per jaar, proberen wij zoveel mogelijk informatievoorziening op gang te brengen. Daarnaast starten wij ieder jaar verschillende projecten. Al deze projecten worden gerealiseerd door en met vrijwilligers. Met veel passie en plezier wijten zij zich aan hun taak. De projecten komen tot stand op basis van hulpvragen en signalen vanuit instellingen en de doelgroep. Deze kunnen dus ieder jaar verschillen, maar belangrijk is dat de stichting altijd probeert te helpen, daar waar het nodig is.

IDHEM organiseert vandaag  een Photowalk langs een aantal fotogenieke plekken in Den Haag, want je voelt je pas echt een Hagenaar als je ook die mooie verscholen plekken van de stad kent! Daarnaast is het een mooie gelegenheid voor fotografie liefhebbers om kennis met elkaar te maken en tips uit te wisselen.
Inschrijven voor de wandeling kan tot 13:45 bij de informatiekraam van IHDEM die in het Nutshuis

Stichting Cultureel Erfgoed Caribisch-Nederland logo CCECN
laat u de multiculturele samenleving van Willemstad en haar unieke architectuur zien met aandacht voor de klederdracht en de muziek.  Bekijk een film over de multiculturele samenleving van Willemstad en haar unieke architectuur.

Ook ontmoet U de mensen die de stad hebben gerestaureerd en haar historische uitleg.Er wordt ook gesproken over de W.I.C. en ook een klein stukje over de slavernij. Ook gaat het vooral over het het onderhouden van het erfgoed.

Stichting Voorall voorall
Is de belangenorganisatie voor Hagenaars met een beperking, organiseert speciale scootmobieltochten tijdens de Wereldreis door eigen Stad.

In kleine groepen gaan de deelnemers, waaronder ook gebruikers van elektrische rolstoelen, scootmobiels , langs verschillende organisaties die meedoen aan de Wereldreis

ADO DEN HAAG in de Maatschappij ADOindeMIJ
wil bijdragen aan sportieve en respectvolle jongeren, toekomstperspectief bieden aan en de gezondheid bevorderen van inwoners van de regio Haaglanden, en mensen dichter bij elkaar brengen. Onder de vlag van de stichting worden projecten uitgevoerd waar aan ADO Den Haag, haar spelers, staf, medewerkers en  stadion aan bijdragen.

Culture Clash4U (CC4U)  CC4U WR 2013 Harry Springer Yasir_MetLogo2kopie
is een jongerenorganisatie die activiteiten organiseert om de kloof tussen verschillende culturen in Nederland te verminderen. CC4U schuwt actuele en uitdagende thema’s niet!
Ben je bang voor moslims, homo’s, negers, vrouwen, christenen en / of gehandicapten ? Of zijn zij misschien bang voor jou? Welkom bij de Harry Springer Show, Dé talkshow voor discriminerend Den Haag!

De Ooievaart  ooievaart  WR 2013a

de Haagse Rondvaart. Een vrijwillige gids en schipper manoeuvreren u door de smalle grachten van het kleurrijke deel van Den Haag, terwijl u ontspannen de prachtigste verhalen aanhoort. Dit jaar zijn er 2 routes waarop u mee kunt varen. De vaart duurt vijfendertig minuten. Let op, dit zijn geen rondvaarten maar het betreft een enkele reis.
Aanmelden: kaartjes zijn verkrijgbaar bij de informatiebalie van de Wereldreis in het Nutshuis. Deelname is beperkt/ Max. 30 deelnemers per vaart. Voor routes en vertrektijden:  klik hier of vraag na in het Nutshuis

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s